Huo Shan Huang Ya

Een gele thee gemaakt van handgeplukte toppen en jong blad (1 à 2 blaadjes) van de theeplant. Gele thee wordt niet heel veel meer gemaakt en er is moeilijk aan te komen. Het is wel een thee die al zo’n 1000 jaar geleden werd gemaakt tijden de Tang-dynastie als thee voor de keizerlijke familie.

Gele thee heeft een extra stap in het productieproces waardoor de thee zachter en ronder wordt in vergelijking met groene thee. De thee is bij uitstek geschikt voor mensen die niet erg houden van de grassigheid van groene thee maar het wel willen drinken voor de gezondheid.

Artikelnummer: ET506Y Categorie: Tags: ,

Beschrijving

Zoals gezegd is het verschil tussen gele en groene thee de extra stap in het productieproces. Na de ‘kill green’, het verhitten van het blad om oxidatie te voorkomen, zou groene thee verder gedroogd worden. Gele thee echter wordt na deze stap, terwijl het blad nog warm en vochtig is, gerold in een doek om te laten rusten voor ongeveer 20-30 minuten.

Bij zwarte of oolong thee wordt blad eerst beschadigd en oxideer je het blad op deze manier, maar aangezien in het geval van groene thee en dus ook gele thee het blad onbeschadigd verwerkt dient te worden, vindt er bij gele thee niet een soortgelijk oxidatieproces plaats. De stofjes in het blad van gele thee veranderen echter wel degelijk tijdens die 20-30 minuten rust en zorgen voor een verandering in smaak en kleur.

Deze Huo Shan Huang Ya wordt verhit op een warme plaat, vandaar dat de thee z’n hele vorm behoudt. De andere gele thee in het assortiment, China Yellow Sun, wordt gerold en verhit in een wok en heeft in vergelijking iets meer een roostersmaak.

  • Theevariëteit: Huo Shan local type
  • Groeihoogte: 500-700 meters
  • Ui Huoshan, provincie Anhui
  • Oogst: voorjaar 2020).

Het blad wordt wat geler en in smaak veranderd het grassige en soms wat bittere van groene thee naar een mildere, rondere en wat zoete smaak.

Zetwijze:

Zetgerei voorverwarmen en het lekkerste met mineraalarm water. De thee is vaker op te schenken.

Een eetlepel, 2 min, water van 80c

Een eetlepel, 3 min, water van 80c

Anderhalve eetlepel, 4 min, water van 80c