Beschrijving
Zoals gezegd is het verschil tussen gele en groene thee de extra stap in het productieproces. Na de ‘kill green’, het verhitten van het blad om oxidatie te voorkomen, zou groene thee verder gedroogd worden. Gele thee echter wordt na deze stap, terwijl het blad nog warm en vochtig is, gerold in een doek om te laten rusten voor ongeveer 20-30 minuten.
Bij zwarte of oolong thee wordt blad eerst beschadigd en oxideer je het blad op deze manier, maar aangezien in het geval van groene thee en dus ook gele thee het blad onbeschadigd verwerkt dient te worden, vindt er bij gele thee niet een soortgelijk oxidatieproces plaats. De stofjes in het blad van gele thee veranderen echter wel degelijk tijdens die 20-30 minuten rust en zorgen voor een verandering in smaak en kleur.
Deze Huo Shan Huang Ya wordt verhit op een warme plaat, vandaar dat de thee z’n hele vorm behoudt. De andere gele thee in het assortiment, China Yellow Sun, wordt gerold en verhit in een wok en heeft in vergelijking iets meer een roostersmaak.
- Theevariëteit: Huo Shan local type
- Groeihoogte: 500-700 meters
- Ui Huoshan, provincie Anhui
- Oogst: voorjaar 2020).
Het blad wordt wat geler en in smaak veranderd het grassige en soms wat bittere van groene thee naar een mildere, rondere en wat zoete smaak.
Zetwijze:
Zetgerei voorverwarmen en het lekkerste met mineraalarm water. De thee is vaker op te schenken.
Een eetlepel, 2 min, water van 80c
Een eetlepel, 3 min, water van 80c
Anderhalve eetlepel, 4 min, water van 80c