Biologische Bi Luo Chun

Een hele mooie groene thee, deze Bi Luo Chun. Van een vroege pluk en bestaande uit fijn blad en veel topjes. In samenwerking met de theemaker is het gelukt het blad te verwerken op zo’n manier dat de geplukte toppen zichtbaar zijn als witte naaldjes. Dit geeft een aantrekkelijk uitziende groene thee met een fris grassige smaak.

Artikelnummer: BLC01 Categorie: Tags: ,

Beschrijving

Groene thee is wellicht de meest lastige groene thee omdat je oxidatie wilt voorkomen. De meeste groene thee op de markt is ongewenst geoxideerd door de manier van plukken, verwerken en bewaren. Als je deze groene thee goed zet (mineraalarm water en 80c) dan betaal je weliswaar iets meer voor deze thee maar is het tegelijkertijd één van de weinige groene thee welke wel die frisse grassige smaak heeft die een groene thee behoort te hebben. Bewaard in de vriezer om de versheid te behouden!

Bi Luo Chun komt van de Dong Ting berg in China en wordt al héél lang gemaakt, sinds de Tang-dynastie (619-907). Bi Luo Chun werd erg populair ten tijde van de Ming-dynastie (1368-1644) en een ‘top tien’ thee (er zijn verschillende uitvoeringen maar Bi Luo Chun staat er altijd wel in) tijdens de Qing-dynastie (1644-1911).

De verklaring van de naam Bi Luo Chun is als volgt: De diep groene kleur is een eigenschap van de thee (‘Bi’), de gedroogde en gekrulde blaadjes lijken op een slak (‘Luo’) en om het zachte witte uiterlijk te krijgen dien je het blad in de lente te plukken (‘Chun’).

  • Herkomst: provincie Jiangsu, China
  • Variëteit theestruik: Xi Shan Qun Ti Zhong
  • Oogsttijd: eind maart / begin april
  • Plukstandaard: 1 knop met wat jong blad, handgeplukt

Zetwijze:

Van oudsher zet je Bi Luo Chun door eerst een (bijvoorbeeld hoog) glas voor te verwarmen, te vullen met water en dan pas het blad erin te doen. Het gewicht van het blad is zwaar waardoor het naar de bodem zakt. Je drinkt het direct uit het glas en is het bijna op en merk je dat het bitter wordt, doe er dan weer heet water bij.

Je kunt de Bi Luo Chun ook zetten op de volgende manieren: Zetgerei voorverwarmen en het lekkerste met mineraalarm water. De thee is vaker op te schenken.

Een theelepel, 2 min, water van 80c.

Een theelepel, 3 min, water van 80c.

Een halve eetlepel, 4 min, water van 80c.