Beschrijving
Long Jing wordt ook wel Dragonwell genoemd. De relatieve hoge dichtheid van water uit een meer zorgt ervoor dat regenwater met een lagere dichtheid hier op blijft liggen. Dit regenwater maakt soms een beweging lijkend op een draak, daarom ‘Dragonwell’.
De oogst
Long Jing wordt eenmaal per jaar geoogst, in de lente zo tussen 20 maart en 20 april. Hoe vroeger de oogst hoe beter de kwaliteit, naarmate het warmer wordt worden ook de bladeren groter. De bladeren zijn in het begin van de oogstperiode fijner wat de kwaliteit ten goede komt. Er wordt een knop geoogst en de eerste één of twee bladeren. Deze bladeren zijn niet groter dan de knop. Er wordt heel voorzichtig geplukt om het blad en knop niet te beschadigen. Een plukker plukt ongeveer 2 kg vers blad per dag, uiteindelijk wordt dat 500 gr gedroogde thee. De allerbeste oogst van Long Jing komt toe aan de leiders van China.
Het maken
Long Jing wordt na het verflensen gedroogd door het te roosteren in de wok. Dit wordt met de hand gedaan zodat de maker de temperatuur kan voelen van de wok. Een theemaker doet er ongeveer 3 jaar over om 10 verschillende handbewegingen voor in de wok onder de knie te krijgen. Een maker kan van de hoogste kwaliteit Long Jing ongeveer een kilo per dag verwerken.
Zetwijze:
Zetgerei voorverwarmen en het lekkerste met mineraalarm water. De thee is vaker op te schenken.
Een desertlepel, 2 min, water van 80c.
Een desertlepel, 3 min, water van 80c.
Een eetlepel, 4 min, water van 80c.