Tie Guan Yin Premium

Een mooie oolong uit Fujian, erg bloemig met een hele mooie nasmaak. In China misschien wel de meest bekende oolong, samen met de Da Hong Pao en vaak gedronken bij het eten.

Dit is een thee die veel mensen niet kennen maar na het proeven al snel tot een favoriet behoort. Nog steeds een lichte thee door een korte oxidatie en korte roostertijd maar zonder de grassigheid van groene thee en ook nog eens wat zoet van zichzelf.

Artikelnummer: EG607 Categorie: Tags: ,

Beschrijving

Op één van mijn theereizen bracht ik een bezoek aan een Tie Guan Yin plantage. Ik kon daar precies zien hoe de thee gemaakt wordt. Tie Guan Yin is naast de naam van de thee ook de naam van de variëteit van de theeplant en het eerste wat opviel was hoe laag deze planten zijn. De planten zijn op hun best als ze ongeveer 5-8 jaar oud zijn, na ongeveer 10-12 jaar worden ze vervangen:

 


Het oogsten wordt op deze plantage gedaan met mesjes, de bovenste 3 à 4 bladeren worden geoogst:


Er wordt gewacht met oogsten totdat de topjes en kleine blaadjes volgroeid zijn tot blad, zonder dat ze aan ‘tenderness’ verloren hebben, het jonge verse. Tie Guan Yin wordt in het voorjaar en in het najaar geoogst. De najaarsoogst wordt als hoogste aangeschreven vanwege de mooie volle smaak die blijft hangen en zijn fijne aroma:


Al is het geoogste blad nog tender, het is te stevig om te kunnen verwerken. Het blad wordt in een binnenplaats bij het complex verwelkt, daarna begint het oxideren door het verwelkte blad in grote trommels rond te draaien:


Dit wordt afgewisseld met het laten rusten op bamboe bladen. Hier wordt eigenlijk al bepaald welke type Tie Guan Yin er gemaakt gaat worden:

  • Tie Guan Yin, de bloemige. Een laag oxidatieniveau en weinig geroosterd.
  • Tie Guan Yin roasted. Een laag oxidatieniveau maar langer en vaker geroosterd.
  • Tie Guan Yin Traditional. Een hoog oxidatieniveau én langer en vaker


Wanneer de leidinggevende van het proces vindt dat het blad klaar is met oxideren, gaat het blad in grote bakken naar de volgende afdeling:


Hier wordt het blad gekneusd om extra sappen en oliën vrij te laten komen. Het blad wordt in een doek tot een bol gevormd (maat basketbal) en in een machine strak opgerold (geen foto van).


Het strak oprollen wordt afgewisseld met het verwarmen in een draaiende oven. Dit stopt ook het oxideren.


Wanneer de thee strak is opgerold wordt de thee nogmaals gebakken in een oven om hem te drogen. Doe je dit eenmalig en kort, dan krijg je de ‘gewone’ Tie Guan Yin. Doe je dit langer en vaker, dan wordt het een Tie Guan Yin roasted.


Hierna begint het bepalen van de kwaliteit en bijbehorende prijs. Een belangrijke methode hiervoor is het blad uit de gaiwan ondersteboven op het dekseltje te krijgen en te ruiken. Zo wordt er beoordeeld hoeveel geur (en dus ook smaak) het blad nog te bieden heeft. Hoe meer hoe beter.


Na de productie volgt nog één stap: het verwijderen van de twijg van het blad. Vaak zie je in theewinkels of huizen dat heel de familie aan het helpen is om de Tie Guan Yin te ontdoen van de twijg. Dit verwijderen van de twijg gebeurde vroeger niet maar de twijg wordt nu gezien als minderwaardig. Op mijn vraag wat er gedaan wordt met de twijg: Het wordt wel eens gebruikt als vulling voor in kussens!

Zetwijze:

Zetgerei voorverwarmen en het lekkerste met mineraalarm water. De thee is vaker op te schenken.

Een theelepel, 2 min, heet water

Een theelepel, 3 min, heet water

Een halve eetlepel, 4 min, heet water